Проект

Стефан Кънчев

stefankanchev-1

Стефан Кънчев (1915-2001) е български приложен график, който е възлова фигура в развитието на приложния графичен дизайн в Европа от 40-те до 90-те години на 20 век. Той твори в различни области, като богатия му архив се състои от разработки на запазени знаци, корици на книги, плакати, пощенски марки, печати. 

Кънчев е един от основоположниците и главни двигатели на съвременния дизайн на лога, като лично е проектирал над 2000 запазени знаци по време на своята дълга и плодотворна кариера. Неговото творчество е изумително не само по отношение на количеството работа, която е оставил след себе си. Изключителното художествено качество на проектите му, до степен на съвършенство, добре демонстрира гениалния му талант. Въпреки че е бил един от най-изявените дизайнери по времето на модернизма — когато графичният дизайн процъфтява, името му все пак остава доста непознато в историята на визуалната комуникация. Кънчев е автор, останал забулен зад творенията си, тъй като повече хора си помнят логата му, отколкото името му. Член на организации за графичен дизайн, включително AIGA в САЩ и ICTA във Великобритания, Кънчев е забелязан в международен план за първи път, когато е представен в японското дизайнерско списание Idea, през 1994 г. Днес Кънчев се счита за един от най-значимите дизайнери на запазени знаци, заедно с Otl Aicher, Anton Stankowski и Paul Rand.

Logo Room

stefan-kanchev-exhibition10

Logo Room представя оригинални, ръчно създадени произведения на Кънчев. Изложбата разкрива творчеството на великия майстор, останал непознат за българската и чуждестранна аудитория, които улавят майсторската им изработка и представящи преосмисляне на творбите на Кънчев чрез уникална перспектива, вместо да представят дизайнерската му работа, едно към едно. Резултатите се състоят от многоизмерни носители, като инсталация, видео и печатни материали. Тези произведения хвърлят светлина върху нещо извън практическата страна на лога, като по този начин насърчават зрителите да изпитат дизайнерските характеристики на лога чрез различни среди.

По време на подготовката на изследването върху творчеството на Кънчев са събрани голямо количество оригинални архивни материали с негови работи, които дават възможност за оформянето им в представителна колекция. Първото ѝ представяне в България е на курираната от автора на проекта изложба в рамките на Sofia Design Week 2009, която получи голям отглас сред широката публика и медиите и даде повод да се заговори отново за името на Стефан Кънчев. Дебюта на изложбата провокира възторг и събудено самочувствие за наличието на толкова качествен български дизайн. 

Изложбата е курирана около четири аспекта: логотипи, биографични данни, скици и чернови, и пощенски марки. 

Logo Book

stefan-kanchev-buch

Тази книга е първата подробна публикация за творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915-2001).

Единствени по рода си и досега непубликувани документи, оригинални скици и различни варианти на разработки на създадените от него знаци са обединени в тази книга, която показва как Стефан Кънчев се е превърнал в един от най-про- дуктивните и забележителни графични дизайнери на всички времена.

За да се отдаде нужното внимание на цялата пълнота на създадените от него знаци, а и за да могат да бъдат сравнени помежду си, те са дигитализирани и сортирани по професионални и формални критерии.

Художественият език, който той използва и графичният репертоар, който създава, репрезентират визуалната идентичност на родината му България — такава, каквато той я е определял приживе.

През 2021 г. се навършват 20 години от смъртта на Стефан Кънчев и по този повод книгата Logo Book е преиздадена на български и на английски език с пълната подкрепа на “Институт по целулоза и хартия” АД, чийто запазен знак е дело на самия Кънчев.

След големия интерес към
единственото всеобхватно изследване върху творчеството на Стефан Кънчев, събрано в Logo Book, сме щастливи да споделим, че вече може да откриете новото издание в нашите онлайн и офлайн канали, както и в търговската мрежа на наши партньори.